Цифровому кіно в Україні – 5 років

Barco DP-2000

5 років від старту цифрового кіно в Україні

Минає 5 років від дня, коли в українському кінотеатрі встановили перший цифровий кінопроектор. Піонером став столичний “Кінопалац”, який 28 жовтня 2008 року разом з оновленим залом представив новий стандарт зображення з кінопроектором Barco DP-2000 плюс Dolby 3D Kit.

А вже сьогодні в Україні більше 200 залів обладнанні цифровими кінопроекторами від Christie (США), NEC (Японія) та Barco (Бельгія).

На практиці це означає.

Для дистриб’юторів кіно. Дуже суттєве зменшення витрат на запуск фільму в прокат. Адже якщо раніше щоб надрукувати одну 35 мм фільмокопію потрібно було заплатити $1500, то зараз за такі гроші купується 30 зовнішніх HDD на які записуються фільми у високій (2K), а з часом – у надвисокій (4K) якості зображення. По завершенню прокату одного фільму HDD можна використати для наступного і так далі. Залишається лише заплатити за дублювання та рекламу.

Для глядачів. Це завжди ідеальні якість зображення та звуку. Але це тільки за умови що інші системи кіно (екран, акустика залу, власне акустика) також на належному рівні. Позаяк поганий екран може звести нанівець всю красу цифрового кіно.

Для кінотеатрів. Для існуючих залів – додаткові витрати на встановлення нових систем проекції кіно:) Але це однозначно того варте, бо ж цифрове кіно значно простіше в обслуговуванні й потребує менше уваги кіномеханіків. Адже на противагу плівці – HDD не потрібно перемотувати, склеювати, “заряджати”, десь зберігати. Та й відсутній шум від роботи рухомих механізмів проектора при показі.
Ну а новим кінотеатрам вже просто немає сенсу купувати плівкові проектори. Адже мине ще якийсь час і останні повністю зникнуть…